170 Europese Unie
De Europese Unie, kortweg de EU, is een verband van een aantal Europese landen. Van start gegaan in 1958 met 6 West-Europese landen, is de EU uitgedijd tot tientallen landen. Krimp was er ook, toen lidstaat Verenigd Koninkrijk in 2020 de EU weer verliet. Het gezamenlijke van de EU is ook gegroeid; plat uitgedrukt: de EU heeft steeds meer in de nationale melk te brokkelen. Veel organen die afzonderlijke landen al hadden, heeft de EU nu ook. Denk aan een regerend gremium, een volksvertegenwoordiging, een justitieel hof, een centrale bank en meer. En vergeet niet de gemeenschappelijke markt en munt, netjes ingebed in een monetaire unie. Een zeker bureaucratie lijkt de EU niet te kunnen worden ontzegd. Ook lijkt het duwen en trekken met zagen in de nabijheid van Europese poten enigszins toe te nemen. Maar al met al houdt de EU zich nog aardig op de been, al kan het morgen anders zijn.
Citaten
250307 Trouw - Contradictio in terminis - "Een aantal van hen wil niets weten van de gedachte dat Europa op defensiegebied niets voorstelt zonder Amerikaanse steun. Ook Schoof verkondigde die gedachte woensdag ('We hebben de Amerikanen gewoon snoeihard nodig')."
250306 Trouw - Te wapen! - "Dan is er nog een tweede punt: de EU moet razendsnel haar defensiecapaciteit opschroeven. Opeens realiseert men zich in de unie dat het eigenlijk raar is dat 300 miljoen Amerikanen moeten zorgen dat 500 miljoen Europeanen veilig zijn. Dat besef, op een rauwe manier ingewreven, zorgt ervoor dat plots dingen kunnen die eerder onmogelijk waren."
Notities
250205 LC - Duitsland worstelt met nepnieuws - In het commentaar van de LC schrijft Irene Overduin over de Duitsers die op 23 februari 2025 gaan stemmen. Ze verzuipen er in nepnieuws, vooral van Russische herkomst: kunstmatig bij elkaar gefantaseerde radicaal-rechtse fakeberichten. Het zijn misleidende campagnes in de hoogste versnelling; de EU kan het met haar Digital Services Act niet bijbenen. Het instrument van democratische verkiezingen is hier niet op berekend, zo schreef Marcia Luyten in haar essay Kiezen voor Democratie. De samenleving is sterk polair en verkiezingen centrifugeren dat tot de rand. Luyten pleit voor burgerberaden. Informeer jezelf, praat erover en zet zolang je smartphone even uit. Tot slot: weet wat je weten wilt.
240926 Trouw - EU overtreedt eigen regels - Emily O'Reilly is nog 3 maanden EU-Ombudsman. Een goed moment om de media in te lichten over de hooghartige en trainerende werkwijze waarmee de Europese Commissie haar tegemoet treedt. Transparantie is een dingetje, in het bijzonder de openbaarheid van documenten. O'Reilly stelt: de EC maakt niet altijd de documenten openbaar die op grond van eigen wetgeving openbaar moeten worden gemaakt. En ook helpt het niet altijd als de EU-Ombudsman daar wat van zegt.
In een notitie in de kantlijn lees ik dat de Nederlandse Ombudsman Reinier van Zutphen haar wel graag wil opvolgen. Ik weet niet of het daar beter van wordt. Mijn eenmalige maar recente ervaring is, dat ook de Nederlandse Ombudsman zich niet aan de wet houdt. En ook in dit geval hielp het niet toen ik daar iets van zei. Een schrale troost dat ik mij nu in goed gezelschap weet.
Documenten delen