De overkant van oorlog


 

 

Oorlog versus vrede 

Oorlog en vrede staan bekend als tegengestelde begrippen. Daar valt iets voor te zeggen. Want als er in een gebied oorlog is, is er geen vrede, en als er vrede is ontbreekt de oorlog. Toch valt er een vraagteken bij te plaatsen. Want wat is oorlog? Oorlog is een grootschalig, gewapend en massaal conflict tussen landen, gebieden, volken en/of bevolkingsgroepen. En wat is vrede? Vrede wordt doorgaans simpelweg gezien als het ontbreken van oorlog. Maar iets dat aanwezig is tegenover datzelfde dat niet aanwezig is, vormt dat een tegenstelling?

 

Midden en uitersten

Het antwoord is kort en bondig: soms wel, soms niet. Een voorbeeld van het eerste. Als er geen licht is, dan is het donker; de aanwezigheid en de afwezigheid van licht vormt een tegenstelling. Er is sprake van uitersten, met een min of meer neutraal en grijs tussengebied, waarin het schemert. Een voorbeeld van het tweede. We stellen ons een situatie voor waarin de boswachter een boom kapt. Maar deze situatie kan ook afwezig zijn; in dat geval kapt de boswachter geen boom. Is hier sprake van een tegenstelling? Nee, want de uitersten ontbreken. Het kappen van een boom is een uiterste situatie, maar het niet kappen is een vage, ongedefinieerde, neutrale situatie en staat hier niet tegenover. Het is zelfs denkbaar dat de boswachter de boom toch velt, niet door te kappen maar door te zagen.

 

Aloude tegenstelling?

Het signaleren van tegenstellingen steekt dus nauw. Tegenover het zelfstandige naamwoord van de dood zal vrijwel iedereen het zelfstandige naamwoord van het leven plaatsen als tegenstelling. De verleiding is groot om dan ook tegenover het werkwoord sterven het werkwoord leven te positioneren. Maar dat kunnen we natuurlijk niet goedkeuren. Sterven is de laatste fase van het leven, zoals het ondertekenen van een oorlogsverklaring de laatste fase van de vrede is. Tegenover sterven staat als tegenstelling: geboren worden. Daarmee zijn we terug bij de vraag  of oorlog en vrede tegengestelde waarden zijn. 

 

Vrede als middengebied

Denkend aan de boswachter is er helaas maar een antwoord mogelijk: nee. Oorlog en vrede zijn geen tegenstellingen. Vrede kan een gewapende vrede zijn, een koude oorlog, een oorlogsverklaring in aantocht, of langeafstandsraketten die onderweg zijn. De aanwezigheid van vrede, oftewel het ontbreken van oorlog, geeft geen enkele garantie voor de toekomst. En dat levert een vervelende conclusie op. Oorlog kan zonder meer worden gedefinieerd als een uiterste situatie. Maar aan de andere kant van het spectrum vinden we niet vrede als uiterste contrast. Vrede is een vaag, ongedefinieerd tussengebied, dat alle nuances van de schemer kan aannemen: duizenden tinten grijs.

 

Nachtmerrie en dagdroom

Over schemer gesproken: het schemergebied gaat 's morgens over in het daglicht en verschuift 's avonds geleidelijk naar het nachtelijk duister. Zo kan het schemergebied van de vrede overgaan in een duistere oorlog, maar ook in het verlichte uiterste ertegenover, aan de andere kant van het spectrum. De echte schemer kunnen we niet sturen; de avondschemer kunnen we richting daglicht dirigeren. Anders ligt het bij het schemergebied van de vrede. Mensen kunnen vrede sturen. Ze kunnen vrede laten afglijden naar een inktzwarte oorlog. Maar recht tegenover dit nachtmerriescenario staat het dagdroomscenario. Om daar te komen, moeten we vrede de andere kant op dirigeren, weg van oorlog.

 

Oorlog - Vrede - Delen

Vrede is een neutraal middengebied, een kwestie van leven en laten leven. Aan de ene kant grenst vrede aan oorlog. Oorlog dicteert, beschadigt, ontneemt. Aan de andere kant grenst vrede aan het tegenovergestelde van oorlog. Een situatie waarin partijen elkaar niet dicteren, maar met elkaar overleggen. Een situatie waarin partijen elkaar niet beschadigen, maar helpen. Een situatie waarin partijen elkaar niets afnemen, maar elkaar een gelijkwaardig bestaan gunnen. Samengevat: een situatie waarin partijen met elkaar delen. Dit is de belangrijkste motivatie achter het enige basisbeginsel van Nonpolipar: delen. Waar vrede aan de ene kant begrensd wordt door de staat van oorlog, vinden we aan de andere kant van het vredespectrum de daad van delen. Oorlog - Vrede - Delen.

Verdieping